JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmers och KTH i nordisk allians
Tillsammans med tre andra nordiska högskolor bildar nu Chalmers och KTH en strategisk allians, Nordic Five Tech. Tanken är teknisk forskning och utbildning, samt regionens innovationssystem ska samordnas inom alliansen.
De fem lärosätena som ingår i Nordic Five Tech är Danmarks tekniska universitet, Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet och Tekniska högskolan i Helsingfors, förutom Chalmers och KTH. Tillsammans har de över 60 000 studenter inom grundutbildning, 4 500 forskarstuderande och 7 500 forskare.

Nordic Five Tech ska ger möjlighet till samordning och ökad styrka inom forskning och utbildning. Förhoppningen är att alliansen ska attrahera studenter genom att de får tillgång till hög kompetens inom ett bredare teknikområde. Samtidigt tror man att detta ska dra till sig samarbetspartners från industrin och samhället världen över. Flera liknande allianser finns redan i Europa.

– Vi har gemensamma unika styrkor inom teknikområdet och vår röst är viktig, inte minst nu när mycket tyder på att de tekniska högskolorna och universiteten får en central roll för framtidens globala utveckling. Nu finns en form som det gäller att fylla med bra innehåll, säger Karin Markides, rektor på Chalmers.

Alliansen ska också samarbeta med andra nationella och internationella tekniska universitet och högskolor.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)