JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 2008 blir genombrottsåret för mems i mobilen
Mikromekanik (mems, micro electro mechanical systems) har länge spåtts en ljus framtid men tekniken har haft svårt att uppfylla sina löften om ett litet format, ett lågt pris och möjligheten att skapa helt nya komponenter i kisel. Men 2008 kan bli genombrottsåret för mems i mobiltelefoner, åtminstone om det amerikanska analyshuset ABI Research får rätt i sin senaste prognos.
ABI ser fem användningsområden för mems-komponenter i mobilerna. Det är rf-filter, adaptiva avstämningskretsar, resonatorer och oscillatorer, mikrofoner liksom accelerometrar och rörelsesensorer.

Det finns ett antal företag som utvecklar och säljer dessa produkter. ABI pekar ut några intressanta företag. Det är bland annat Wispry som utvecklar rf-kondensatorer, avstämbara filter, duplexers och rf-switchar. Alla avsedda för framtida mobiler som ska klara många frekvensband och många standarder.

Ett annat innovativt företag är Xcom Wireless som vill göra radiodelen lika anpassningsbar som programvaran.
Betydlig mer välkända Avago (fd Agilent) utvecklar filter i så kallar FBAR-teknik som redan idag används av många mobiltillverkare. Andra mems-tillverkare som Discera och Sitime koncentrerar sig på resonatorer.

När det gäller mikrofoner i mems-teknik är Knowles Acoustics obestridd herre på täppan men företaget attackeras aggressivt av uppstickare som Akustica, Sonion och Matsushita.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)