JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppsalaprofessor släpper programverktyg för multikärnor
Uppsalaföretaget Acumem tar fram verktyg som ska göra det enkelt att programmera de nya multikärnorna. Bakom företaget finns den svenska superdatorprofessorn Erik Hagersten och hans studenter.
Uppsalaprofessorn Erik Hagersten har länge missionerat om utmaningen som programvarubranschen står inför när den tar steget från singelkärnor till multikärnor. Nu tar han själv tag i saken. Det nybildade företaget Acumem ska kommersialisera idéer som kommit fram i hans forskargrupp på Uppsala universitet.

– Vi står inför ett paradigmskifte. Det öppnar för nya spelare, säger Erik Hagersten.

Företaget bildades i maj och består av fyra doktorer och tre ingenjörer.

Produkten är fortfarande en hemlighet som företaget inte vill gå ut med ännu. Hemligheten döljer sig någonstans i den forskning som producerats av Erik Hagersten och hans doktorander.

Det som är känt är att ett av verktygen analyserar programvara för multikärnor, och identifierar flaskhalsar, de punkter där processorn måste stå stilla och vänta. Den informationen kan användas för att skriva om programvaran för att ta bort flaskhalsarna. Tekniken ska även kunna användas för optimering av programvara även på singelprocessorer.

Ytterligare en faktor är att verktygen ska kunna användas även av ickeexperter. Ingen konkurrent kan erbjuda detta, enligt Acumem.

– Man klickar på en knapp och så får man veta hur koden kan optimeras, var i koden man behöver göra ändringar, och vilket som är den bästa åtgärden, beskriver Christer Bengtsson, marknadschef på Acumem.

Potentiella köpare kan provköra verktyget och få ut en siffra på vilken potentiella prestandavinst som finns att göra.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)