JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NXP byter Crolles mot TSMC
NXP bekräftar ryktet att företaget lämnar halvledarsamarbetet med ST Microelectronics och Freescale i franska Crolles. Samtidigt fördjupar NXP sitt samarbete med kiselsmedjan TSMC.
NXP kommer inte att förnya inte sitt åtagande i halvledarsamarbetet Crolles2 när alliansens 45nm-program avslutas under 2007. Det meddelar företaget idag. Istället utvidgar NXP sitt samarbete med TSMC att omfatta forskning och utveckling av avancerade CMOS-processer samt framtida tillverkning.

– Vi har valt att stärka vårt samarbete med TSMC inom CMOS-utveckling. Det gör att vi kan koncentrera oss mer på att skapa innovativa lösningar, som inbyggda icke flyktiga tekniker, för våra systemkretsar i 45 nm, säger Frans van Houten, vd på NXP i ett pressmeddelande.

Det fördjupade samarbetet med TSMC går i linje med företagets strategi att framöver lägga ut allt mer av produktionen. Idag tillverkar företaget 80-90 procent i egen regi.

Tanken är att de två företagens forsknings- och utvecklingssamarbete ska byggas upp kring NXPs forskningsorganisation som idag existerar hos det belgiska forskningsinstitutet Imec och TSMCs forsknings- och utvecklingscenter i Taiwan. Samarbetet inkluderar utveckling av IP, konstruktion, material och processtekniker.

Nu när NXP hoppar av samarbetet i Crolles spekuleras det om vem som tar holländarens plats i alliansen. IBM är en het kandidat, men inget är ännu bekräftat (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)