JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Det ska vara enkelt, snålt och grönt i år
Miljövänlighet, energisnålhet och enkla användargränssnitt är de tre hetaste trenderna för elektronik 2007. Det hävdar i varje fall konsultföretaget Deloitte.
Konsultbolaget Deloitte pekar i senaste versionen av sin årliga skrift Technology Predictions ut tre områden som man tror blir särskilt viktiga för elektronikindustrin under 2007. Först ut är miljön, där man förutspår att "teknologisektorn", det vill säga elektronik-, telekom- och IT-företag, kommer att tvingas ta större miljöansvar än hittills. Trycket kommer från såväl konsumenter som regeringar.

- Företagen har börjat inse att den gröna teknologin måste bli en del av den grundläggande affärsmodellen, inte något som överlämnas till marknadsförare, säger Deloittes Erik Ohlin i ett pressmeddelande.

Miljön hänger också samman med kraven på energisnålhet. Rapporten påpekar att det säljs engångsbatterier för 220 miljarder kronor om året, och laddningsbara batterier för 42 miljarder. Därtill ingår en miljard laddbara batterier i sålda elektronikprodukter. Detta är ohållbart, enligt analytikerna, som pekar ut kroppsvärme, ljuskällor, vibrationer och rörelser som potentiella komplement till energiförsörjningen av bärbara produkter.

Den tredje trenden är enklare användargränssnitt. Enligt Deloitte är hälften av alla elektronikprodukter som lämnas tillbaka inte trasiga. Det är bara det att köparen inte har förstått hur de ska användas. Tar det mer än 20 minuter att lära sig funktionerna ger användaren upp och utgår från att produkten är felaktig, konstaterar rapporten. Som drar slutsatsen att 2007 kan bli året då användargränssnitten förenklas och förfinas, bland annat genom artificiell intelligens och feedback genom beröring.

Rapporten, Technology Predictions TMT Trends 2007, kan laddas ned här (länk) .
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)