JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Konferens för äldre ingenjörer
Den 20-21 april anordnar svenska IEEE-sektionen konferensen "You and the Future" som vänder sig till äldre ingenjörer inom elektronik, data och kommunikation.
Ingenjörer, i likhet med andra människor i västvärlden, lever allt längre. Men de äldre ingenjörernas kompetens tas sällan tillvara på rätt sätt i näringslivet. Inte heller utvecklar industrin särskilt många produkter och tjänster anpassade till äldre personer. Tvärtom - mycket av den teknik som utvecklas utestänger äldre.

Hur detta ska ändras, och vilken roll äldre ingenjörer kan ha i denna förändringsprocess, är några av frågeställningarna på konferensen "You and the Future, som anordnas av svenska IEEE-sektionen i Stockholm den 20-21 april.

Inspiration till konferensen kommer bland annat från EU-nätverket Fistera, Foresight on Information Society Technologyh in the European Research Area), som konstaterat att den åldrande befolkningen inte bara är ett statsfinansiellt problem. Lika viktigt är att en stor grupp kompetenta och arbetsvilliga människor stängs ute från arbetsmarknaden.

Många i denna grupp känner sig åsidosatta enbart på grund av sin ålder. "När mer än hälften av Europas befolkning har tjugo års erfarenhet eller mer kan denna del inte bara ignoreras" skriver IEEE i sin inbjudan till mässan.

- Äldre ingenjörer är perfekta för mentorfunktioner. Där kan de föra sina kunskaper, färdigheter och erfarenheter vidare till yngre kollegor, konstaterar Rune Persson på IEEEs svenska sektion.

Konferensen sponsras av IEEE Foundation och den nybildade fackföreningen Sveriges Ingenjörer. Arrangörerna hoppas på ett hundratal deltagare.

Ericsson, som nyligen erbjöd avgångsvederlag till medarbetare mellan 35 och 50 år, har tackat nej till inbjudan att delta.  

Mer information finns på www.ieee.se/yatf.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)