JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bell Labs styr optosignaler i CMOS
Forskare vid Bell Labs har visat upp världens första avstämbara optiska filter tillverkat i vanlig CMOS. Komponenten öppnar för radikalt billigare optokommunikation.
Vid konferensen OFC, Optical Fiber Conference, demonstrerade Bell Labs forskare igår den första komponenten i sin art - ett våglett utjämnande optiskt filter (guided wave equalizing optical filter) i CMOS. Ägaren Alcatel Lucent målar nu upp en bild av massproducerade chips i CMOS som hanterar både elektronik och fotonik, och den kostnadsrevolution det skulle innebära för optokommunikation.

Bakom resultatet finns det militärt bekostade forskningsprogrammet Epic, Electronic and Photonic Integrated Circuits. Det var Epic som först lyckades bygga in fotonikfilter, optiska modulatorer och detektorer samt elektronik i kisel. Vad Bell Labs tillfört är möjligheten att styra och modifiera signalerna genom ett avstämbart filter.

- Det är en mycket mer sofistikerad process, säger forskningsledaren Alice White i en pressrelease.

Med det avstämbara filtret kan operatören förtydliga ljussignalerna i en transmissionskanal på kretsen. Det kan göras direkt eller genom att modifiera signalen med tanke på kommande kända distorsioner. På så sätt kan kapaciteten i ett optiskt nät utnyttjas maximalt, enligt Alcatel-Lucent.

En annan tillämpning är konfigurering av optiska nät i fält. Genom att styra signalernas intensitet, kompensera för dispersion och därtill byta transmissionsformat kan ett punkt-till-punktnät omvandlas till andra nättopologier.

Någon färdig produkt är det dock inte frågan om - dit återstår 3-5 års teknikutveckling enligt pressmeddelandet.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)