JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dags att dra i nödbromsen?
Analyshuset IC Insights höjer nu ett varnade finger för att halvledarmarknaden bromsar in snabbt. Analytikerna pekar på att det skett en lageruppbyggnad kombinerat med kraftig prispress på pc-processorer och flashminnen men även att DRAM-priserna är på väg mot en kollaps. Företaget reviderar därför ned sin prognos för helåret 2007 från 7 procent till 2 procent.
Att januari är en svag månad är något som halvledarbranschen vant sig att leva med. Det beror delvis på redovisningsprinciperna där december får fem veckor medan januari bara innehåller fyra veckor. Om man tittar på den faktiska försäljningen under de senaste 30 åren (och inte det glidande medelvärdet för tre månader som normalt används för att jämna ut variationer i rapporteringen) sjönk försäljningen från december till januari med 17 procent. För december 2006 till januari 2007 var siffran 18 procent, mycket nära genomsnittet alltså.

Men tittar man på förändringen från januari 2007 till februari 2007 sjönk försäljningen även då, men med 8 procent. Det är enligt IC Insights den klart största minskningen på 30 år!

Innebär det att det är dags att dra i nödbromsen? Nja, inte nödvändigtvis.

Analytikerna på IC Insigts konstaterar att förändringen från januari till februari historiskt sett inte ger någon fingervisning om hur helåret kommer att gestalta sig.

Däremot anser IC Insights att det visar att en korrigering av lagernivåerna är på väg och att det är läge att justera ned prognoserna.

Det är också osannolikt att försäljningen i mars kan kompensera för tappet i februari så det är sannolikt att första kvartalet i år blir klart sämre än fjärde kvartalet i fjol. Och det har bara hänt under år när halvledarmarknaden backat rejält som 1985, 1996, 1998 och 2001.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)