Varje kurs har tre moment. Den första lägger en dag vardera på batteriteknik, kylning och kraftelektronik. Den andra gör likadant med EMC, mönsterkorts- och kretskortslayout samt signalintegritet. Och den tredje täcker kravställning och testmetodik, ESD och elektronikkonstruktion samt induktiva komponenter och konsten att driva lysdioder.
Föreläsarna kommer alla från elektronikbranschen och går igenom både teori och praktik. Det blir inga labbar, men innehållet ligger ofta närmare verklig användning än högskolornas ingenjörsutbildningar.
– Ta batterier till exempel. På högskolorna är batteriet ofta en ideal komponent som bara ritas in i en konstruktion. Vi lär ut hur man mäter och beräknar kvarvarande kapacitet, bara för att ta ett exempel, säger Revestam.
Två av kurserna anordnades även i höstas, men bara en genomfördes då. Nu hoppas Stefan Revestam att alla tre ska kunna genomföras, med totalt ett 20-tal deltagare. Förutom föreläsningarna ingår även en gemensam middag och en minimässa där föreläsarnas företag med flera ställer ut.
Mer information finns på www.stf.se (länk).