JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel överger 3G för Wimax
Intel tänker inkludera stöd för Wimax i sin nästa generation processorer för bärbara datorer. Något stöd för 3G kommer däremot inte.
Kommande Intelplattformar avsedda för bärbara pc, kommer att ha stöd för både Wifi och Wimax. Det gäller plattformen med namnet Montevina, byggd på processorer i serien Penryn som väntas nå marknaden i slutet av 2008. Det framgick på den nyligen avhållna Intel Developer Forum i Beijing.

Vad som är mindre känt är att processorjätten därmed samtidigt överger alla tankar på att integrera stöd för uppkoppling via 3G eller dess uppgradring HSPA. Inga kretsar i Centrinofamiljen, där Penryn ingår, kommer att få stöd för HSPA.

Uppgifterna kommer från tidningen Network Computings webbtjänst. Enligt tidningen sa Intel i Beijing att kombinationen av Wifi och Wimax ger högre hastighet, bättre täckning och större räckvidd än 3G. Vilket enligt Intel ger användarna samma möjlighet att trådlöst komma åt Internets video, musik och andra bandbreddskrävande tillämpningar som hittills krävt fasta anslutningar.

Tidningen ifrågasätter dock hur allvarligt detta beslut är för mobilindustrin, och påpekar att stora datortillverkare som Dell, HP, Lenovo och Toshiba redan ingått avtal med 3G-kretsleverantörer och tänker sätta 3G-radiokretsar på mini-PCI-kort, vilket tidningen hävdar inte blir särskilt mycket dyrare. Tidningen tror inte heller att integrationen av Wimax i Intelhårdvaran kommer att bidra mer än marginellt till tillväxten av abonnenter hos Wimaxoperatörer som Sprint och Clearwire.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)