JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST: Vår teknik spar energi
ImageTvå miljoner fat olja. Så mycket energi sparas årligen med hjälp av teknik levererad av ST Microelectronics. Det deklarerar företaget stolt i ett pressmeddelande.

Elektroniktidningens inbyggnadsredaktör Jan Tångring kommenterar ST:s reklamkampanj: konkurrens om klimatets överlevnad är en bra grej.
 Image JAN TÅNGRING: Vem bjuder under ST?

Vad säger Linear Technologies om ST:s reklamkampanj? Texas Instruments? Analog Devices?

Kan ni bjuda under ST:s 30-procentiga besparing?

Inbyggnadsmässan i San Jose i början av april inleddes med ett tal från miljökämpen och före detta demokratiske USA-presidentkandidaten Al Gore. Hans film om klimatförändringen har – uppbackad av FN:s allt mer skarpt formulerade klimatrapporter – förändrat världspolitiken under det senaste halvåret.

Klimatmålen som sätts upp nu kräver mellan 30 och 80 procents nedskärning av energiförbrukningen fram till år 2030. De lägre siffrorna anklagas för att vara politiska kompromisser.

Det är i ljuset av detta man ska se ST:s reklamkampanj om de två miljoner fat olja som företagets produkter sägs spara. Eller trettio procent utslaget på ett amerikanskt normalhushåll.

För att rädda jordens klimat kommer det troligen inte att räcka med att bara införa energisnålare teknik. Det krävs också minskad konsumtion och ändrade levnadsmönster.

Men också här kan elektronikindustrin bidra. Videokonferenser över nätet kan ersätta flygresor, för att ta ett tydligt exempel.

Energisnålhet har förstås alltid varit ett säljargument. Samtidigt konkurrerar det med prestandaargumentet. Nu sprider sig klimatmedvetenheten i alla led. Därför är det bra om halveldarföretagen börjar tävla om energisnålhet.

Ju mer elektronikindustrin kan spara in på karusellerna desto mindre behöver vi – om inte annat – spara på karamellerna.

ST:s reklamkampanj kan förhoppningsvis bli inledningen på en ännu djärvare marknadsföring kring energi.

ST Microelectronics har satt sig ner och räknat ut vilken skillnad företagets komponenter gör i produkter som tv-apparater, kylskåp, dimmers, luftkonditioneringar och lysrör.

I ett amerikanskt fyrapersonershushåll som förbrukar 2,36 MWh om året och uteslutande använder produkter med ST:s senaste strömsparteknik, så har ST-komponenterna trollat bort en tredjedel av energinotan.

TV-apparater, videospelare och tevemottagare sparar ström genom att ha effektiva standbylägen på under en watt. Kylskåp och luftkonditionering sparar energi genom en noggrannare reglering av motorer.

ST tillgodoräknar sig också effektvinster i kompakta lysrör som switchas av ST-komponenter.

För att få fram siffror har ST jämfört energiförbrukningen i apparater byggda med ”traditionell teknik”, med apparater byggda med ST-teknik. Statistik om användning och levererade kretsar ger en slutsumma på 1220 GWh motsvarande 2 miljoner fat olja.

I framtiden tror ST att den trådlösa standarden Zigbee och lysdioder kommer att kunna sänka energinotan ytterligare.

En idé med zigbee är att använda den i sensorer som trådlöst rapporterar att ett rum är tomt, varvid ljus kan dämpas och luftkonditionering skruvas ner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)