JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Små bolag med stora planer på Kistas innovationsdag

ImageBränsleceller för bärbart, en "Skype för kontorsväxlar”, en tv-mobil, kiselkarbidtransistorer och verktyg för multikärneprogrammering – se där fem oerhört intressanta produktembryon utvecklade i Sverige. Alla vill de erövra världsmarknaden och alla visas upp på Kistas entreprenörs Innovation & Technology idag. Elektroniktidningen rapporterar direkt från mötesplatsen.
Evenemanget Innovation & Technology har i år tagit steget från lovande till etablerat – precis det steg som många av utställarna hoppas på. I fjol fick arrangörerna, företagskuvösen Sting och KTH, jobba hårt på att få fram bra utställare och talare. I år var man tvungen att säga nej till hälften på grund av utrymmesbrist i lokalerna, Kista Entré.

– Företagen som står här är mindre än fem år gamla. Inget av dem har någon produkt framme, men alla är på väg ut med något. Vår bedömning är att alla har potential att etablera sig på världsmarknaden, säger Pär Hedberg, vd på Sting, Stockholm Innovation & Growth.

Av de hoppfulla sysslar uppskattningsvis hälften med bioteknik, en tredjedel med IT i någon form. Några har redan låtit höra talas om sig, som In View med sin tv-mobil Ippi, med vars hjälp man kan skicka SMS och MMS till tv:n . In View står i begrepp att dra igång produktion, i samarbete med kontraktstillverkaren Note.

– Vi ska göra 30 exemplar i en nollserie som ska ut till potentiella kunder före sommaren. Sedan ska vi göra 2000 exemplar till under hösten. Vi börjar med produktion i Sverige, kanske går vi vidare till något lågkostnadsland så småningom, säger Kjell Lindén, en av Ippis grundare.
Image
Ippi - världens största mobiltelefon

In View vill locka operatörer att bli återförsäljare för produkten, och när man visade upp sig på mässorna 3GSM och Cebit så var responsen god enligt Kjell Lindén.

– Flera operatörer är mycket intresserade och vi får spontana offertförfrågningar. Snart ska vi också till Spanien och Portugal på en turné som Exportrådet organiserar, säger han.

En radikalt annorlunda affärsidé finns hos det purfärska bolaget Sonetel. Här är tanken att göra för kontorsväxlarna vad Skype gjort för telefonin, åtminstone för små och medelstora företag. Ledorden är gratis, enkelt och nedladdningsbart från nätet. Allt är IP-baserat och bygger på öppna standarder.

– På tre minuter kan man ladda ner klienten och komma igång. Då får man alla funktioner som finns i en kontorsväxel, global access och full service, även till mobiltelefoner, och allt till Skypeoutpriser, säger vd Henrik Thomé.
Image
Henrik Thomé

De fysiska växelfunktionerna finns i Kalifornien och Amsterdam där bolaget hyr in sig i ett par serverhallar. Grundtjänsterna är gratis, vad man tänkt leva på är extratjänster som telefonist och samtalsinspelning.

– De flesta tjänsterna kostar en eller två dollar i månaden. Vill man ha hela paketet med alla tjänster kostar det fem dollar i månaden, säger Henrik Thomé.

Produkten är inte riktigt färdig ännu, så det dröjer ”två-tre månader” innan den hugade kan ladda ner klienten. Henrik Thomé tänker sig att bolaget i första hand säljer tjänsten i egen regi.

– Vi smyger igång nu, utan någon marknadsföring. Det här är det sjunde företaget jag startar, jag har försökt sälja till operatörer i många sammanhang, men nu kör vi själva, säger Thomé.

Han berättar dock att bolaget redan haft operatörer intresserade av samarbete trots att det är en gratistjänst.

– De vill ha något enkelt och billigt att visa upp så att de kan visa hur bra IP-telefoni fungerar nuförtiden.

I en helt annan nisch, och med en helt annan affärsidé, finns bränslecellsinnovatören MyFC, en avknoppning från KTH. MyFC har utvecklat en bränslecell för mobilt bruk. Själva cellen är liten som ett frimärke och tunnare än en millimeter, och ger ändå en effekt på en halv Watt. Tanken är att driva mobiltelefoner och bärbara pc på vätgas eller metallhydrider. Restprodukten blir vatten.

– Vi tror att pilotprodukter med vår teknik finns framme nästa år och kommersiella produkter i highend-segmentet finns framme i slutet av 2009, säger Björn Westerholm, vd på MyFC sedan i morse.

För att nå dithän krävs förstås en hel del arbete. Prototypen Björn Westerholm visar upp är stor som ett cigarrettpaket – den måste industrialiseras och styrelektroniken ska bantas, eventuellt till en asic. En stor poäng med tekniken är att den är formbar, så bränslecellen behöver inte placeras i batteriutrymmet utan kan i princip sitta i höljet.

– Fast de första produkterna tror jag blir separata lådor. Integrerade lösningar är nästa steg.

Björn Westerholm räknar med att det finns omkring 250 miljoner mobiltelefonanvändare och därtill 70 miljoner laptop-användare i världen som skulle ha nytta av tekniken. En tydlig målgrupp är flygresenärer som ofta är frustrerade av dagens otillräckliga batterikapacitet.

– Det kräver förstås tillstånd från luftfartsmyndigheter, men det går att få. Vi ska jobba på det, säger Westerholm.

MyFC har en partner som bekostar en del av utvecklingen, och har planer på att dra igång produktion i mindre skala. Men masstillverkning ingår inte i affärsidén utan tanken är att licensiera ut tekniken till mobil- och pc-tillverkare.

– Vi kan inte avslöja vem vår partner är, men vi pratar med alla de stora inom mobiltelefon- och pc-världen, säger Björn Westerholm.

Bland övriga utställare märktes kiselkarbidbolaget Transic och Acumem som gör programmeringsverktyg för multikärnor. Dessa bolag har Elektroniktidningen tidigare skrivit om, se länkar.

Alla utställare tävlar om utmärkelsen Innovation & Technology Award som delas ut i kväll, av näringsminister Maud Olofsson. Förra året vanns denna trofé av Printdreams med sin bärbara skrivare som kan skriva på många olika underlag.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)