JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Benq kastar in varumärkeshandduken
Efter fiaskot med den från Siemens köpta mobiltelefonverksamheten tänker taiwanesiska Benq helt och hållet sluta sälja produkter under eget namn. Istället ska man satsa alla sina resurser på kontraktstillverkning, under namnet Jia Da Corporation.
Cirkeln sluts för taiwanesiska Benq. Bolaget startade som en avknoppning från pc-tillverkaren Acer 1984, då under namnet Acer Peripherals med affärsidén att producera pc-tillbehör till Acer och andra pc-bolag. År 2001 bytte man namn till Benq, ett försök att göra en akronym av bolagets motto "Bringing Enjoyment and Quality to Life", ett varumärke man satt på en rad egna IT-produkter.

Hösten 2005 köpte man Siemens förlustdrabbade mobiltelefonverksamhet. Priset var inte högt, men man insåg snart att det var Svarte Petter i mobilcirkusen man satt med på hand. Förlusterna ackumulerades och i februari i år lades verksamheten ned då ingen köpare kunde hittas.

Hela tiden har dock kontraktstillverkningen rullat på, och det är den som nu ska föra företaget vidare. Den står i dagsläget för omkring 60 procent av intäkterna, och här finns storkunder som Dell och Hewlett-Packard.

Exakt hur mycket turerna kostat bolaget är svårt att uppskatta. Nyligen presenterades ett kvartalsbokslut med en förlust över 350 miljoner kronor. Förvisso en minskning från kvartalet innan, minus drygt 1,5 miljarder, men ändå sämre än analytikerna hoppats.

Samtidigt presenterades den nya strategin. Namnet Benq och verksamheten med de Benq-märkta produkterna ska säljas. Bolagets nya namn blir Jia Da Corporation. Vem som blir köpare till namnet Benq återstår att se, liksom om de nu vidtagna åtgärderna räcker för att få bolaget på rätt köl.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)