JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Även vd går från Siemens
Mutskandalen inom Siemens har nu skördat ytterligare ett offer - vd Klaus Kleinfeld. För några dagar sedan avgick styrelseordföranden Heinrich von Pierer.
Image
Klaus Kleinfeld
Siemens vd Klaus Kleinfeld har kontrakt till 1 oktober, men har nu sagt till styrelsen att han inte vill förlänga det. Detta efter att ett antal styrelseledamöter försökt rekrytera en ny vd bakom ryggen på honom, enligt tidningen Wall Street Journal. I praktiken lämnar Kleinfeld bolaget omgående. Någon efterträdare är ännu inte utsedd.

Klaus Kleinfeld, som började på Siemens som säljare år 1987 och som blev vd 2005, är därmed den senaste högprofilpersonen att avgå från Siemens. För ett par dagar sedan avgick styrelseordföranden, tillika tidigare vd:n, Heinrich von Pierer. Orsaken är förstås den mutskandal som skakar företaget. Bolaget anklagas i tyska domstolar för att i flera fall ha mutat till sig stora kontrakt, framför allt inom telefoni. Summorna som nämns uppgår till över en halv miljard dollar under sju år.

Varken Kleinfeld eller von Pierer har bundits till några anklagelser. Men kritikerna menar att de mycket väl borde ha känt till vad som skett ändå, och att de i vart fall inte gjort tillräckligt för att förebygga sådant agerande.

Kleinfelds agerande under den senaste tiden, med "nolltolerans" för korruption och fagert tal om att göra Siemens till en "etisk förebild" var uppenbarligen inte tillräckligt för att blidka hela styrelsen. Det faktum att Siemens under hans tid som vd blivit ett mer fokuserat och mer lönsamt bolag, och att han framgångsrikt sålt av den förlusttyngda mobilverksamheten till Benq samt fusionerat telekomdelen med Nokia hjälpte inte heller.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)