JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobil + NFC = plånbok
Genom att utrusta mobiltelefoner med närhetskommunikationstekniken NFC kan de användas för betalning. I oktober börjar Nokia, Mastercard med flera prova tekniken.
Att kunna använda mobiltelefonen som plånbok är en gammal idé som nu ser ut att bli verklighet. I oktober börjar ett nytt system provas, där mobilerna utrustas med så kallad NFC-teknik, near field communications, en radioteknik för korta avstånd. Användaren lägger helt enkelt sin mobiltelefon ovanpå en försäljningsterminal och knappar in sin pinkod för att slutföra sitt köp, rapporterar Reuters. Målsättningen är att göra ett standardiserat och betydligt användarvänligare system än dagens SMS-baserade betalningsrutiner.

Satsningen koordineras av mobilföretagens samarbetsorganisation GSM Association och stöds av kontokortsjätten Mastercard.

Nokia, Samsung och LG kommer alla att leverera mobiltelefoner till försöket, utrustade med NFC-chips från NXP och Sony. Därtill deltar 14 teleoperatörer i Europa och Asien, däribland KPN i Holland, Orange i Frankrike och Mobilkom i Österrike.

NXP och Sony har för ändamålet gemensamt tagit fram en säkerhetsplattform för sina NFC-chips, marknadsförda under varumärkena Mifare respektive Felica.

Varken Sony Ericsson eller Teliasonera deltar i försöken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)