JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uselt kvartal för europeisk distribution
Den kraftiga tillväxten för den europeiska distributörsmarknaden för elektronikkomponenter under årets första kvartal höll inte i sig under andra kvartalet. Detta enligt Idea, International Distribution of Electronics Association. Företagens orderingång sjönk liksom faktureringen.

– Allt tyder på att kurvan för kvartal tre som bäst blir plan. Vi kommer troligen få se en fortsättning av den nedåtgående trenden, spekulerar Adam Fletcher, vice ordförande för Idea, i ett pressmeddelande.

Det är halvledarna som leder trenden med minskande beställningar, men ett liknande mönster utvecklas även för elektromekanik och annat.

Totalt gick orderna under andra kvartalet ner med närmare 12 procent jämfört med första kvartalet och jämfört med 11 procent samma period förra året. Halvledarna sjönk med 15,9 procent. Faktureringen sjönk totalt med drygt 8 procent jämfört med första kvartalet i år och med 5,7 procent jämfört med andra kvartalet förra året. Faktureringen på halvledare, jämfört med kvartal ett, sjönk med 9,1 procent.

– Det är en besvikelse att tillväxten I den europeiska distributörsmarknaden under kvartal ett inte höll i sig till kvartal två men Idea ser fortfarande optimistiskt på ett positivt resultat för året, sa Adam Fletcher. Eftersom det är svårt att vara säker på vad de kommande två kvartalen har på lager, förespår vi en blygsam ensiffrig tillväxt för de europeiska elektronikkomponentdistributörerna 2007.

Idea-konsortiet består av branschorganisationer på den globala marknaden för distribution av elektronikkomponenter. Data i rapporten kommer från statistik från nordisk-brittiska AFDEC, italienska Assodel, tyska FBDi och franska SPDEI. De samlar kvartalsvis in statistik från mer än 100 distributörer av elektronikkomponenter i Danmark, Frankrike, Finland, Italien, Tyskland, Norge och Storbritannien. Enligt Idea representerar dess medlemmar 73 procent av den totala distributörsmarknaden i de länder föreningen är verksam.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)