JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jas-debatt på norsk mässa
Ska Norge köpa Jas Gripen, Eurofighter eller Joint Strike Fighter? Och hur påverkar det valet eventuella motköp från den norska elektronikindustrin? Den frågan diskuteras på en paneldebatt på den norska elektronikmässan e07.
Militär elektronik är ett tungt tema på årets norska elektronikmässa, e07, som äger rum i Lilleström 9-11 oktober. Och eftersom det norska flygvapnet står inför en upphandling av nya stridsflygplan så kommer den frågan att stå i fokus under mässan.

Valet står mellan svenska Jas Gripen från Saab, europeiska Eurofighter Typhoon och amerikanska Lockheed Martin Joint Strike Fighter. De tre konkurrenterna kommer att ha varsin monter på mässan, och mässledningens förhoppning är att de alla tre ska delta i paneldebatten.

Oavsett vem som får flygvapnets order så får valet konsekvenser för norsk elektronikindustri. Den här typen av affärer innehåller alltid motköpsklausuler, och ledningen för e07 hoppas att mässan ska bli en tummelplats där säljare och köpare av relevanta produkter och tjänster ska få tillfälle att mötas. En förhoppning som delas av kontraktstillverkaren Kitron:

- Detta leder till att fler kommer till mässan för att träffa representanter för flygtillverkarna och eventuellt presentera sig som möjliga leverantörer. Det gäller även företag som inte har egna montrar på mässan, säger Kitrons säljchef Knut Engebretsen i ett pressmeddelande.

Han menar dock att såväl kompetens som säljarbete krävs, trots motköpsavtal.

- Motköp är på ett sätt en dörröpnare. Men du får inte något avtal med ett utländskt företag om du inte är konkurrenskraftig i värdekedjan, säger han.
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)