- Radiobasstationens utseende har vi inte brytt oss om tidigare. De har i praktiken bestått av ett ståltorn och en container omgivet av ett staket, konstaterar Ulf Ewaldsson, chef för produktområdet Radio på Ericsson, i ett pressmeddelande.
Företaget har tagit hjälp av arkitekten Thomas Sandell, för närvarande kanske mest känd som en av upphovsmännen bakom idén med ett stort cirkelrunt kallbadhus i Riddarfjärden i centrala Stockholm. Sandell har dock tidigare jobbat med formgivning och design åt Electrolux, Helly Hansen och Ikea.
Åt Ericsson har han tagit fram sex konceptkonstruktioner, var och en 5 m bred och 40 m hög, som rymmer både antenn och radiobasutrustning. Alla är de gjorda i betong, vilket enligt Ericsson innebär 30 procent mindre koldioxidutsläpp än de tidigare stålkonstruktionerna. Betongen kan också målas i valfri färg.
Radiobasenheten är placerad högst upp i tornet, vilket gör att förlusterna minskar och ingen aktiv kylning behövs. På det sättet har bolaget minskat energiförbrukningen med 40 procent jämfört med tidigare basstationer.
Ytterligare fördelar för kunderna - operatörerna - är att den nya designen tar upp mindre än hälften så mycket markyta som tidigare versioner, och att de inte behöver omges med staket.
- Vi skapar vi inte bara ett mer attraktivt utseende hos ett väsentligt inslag i det publika rummet - vi har också utvecklat en konstruktion som är bättre för miljön och mer kostnadseffektiv i drift, säger Ewaldsson.