JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nanoradio ensam svensk
När tidningen EE Times korar världens 60 mest intressanta uppstickare i halvledarindustrin finns ett enda svenskt bolag med - wifi-företaget Nanoradio. Företag med hemvist i Kiseldalen finns det desto fler av.
Två gånger om året publicerar den amerikanska tidningen EE Times sin lista över vilka 60 startup-bolag i halvledarvärlden som man anser mest värda att hålla ögonen på. I den senaste listningen (se länk) är det Kistabolaget Nanoradio, grundat 2004 av Pär Bergsten, som håller den svenska fanan högst.

Tar man till skohornet så kan dock ytterligare ett bidrag sägas ha svensk anknytning - franska e-pappersbolaget Nemoptic som har tillverkning i Borlänge hos svenska LC-Tec.

Tre andra svenska bolag - Mitrionics, Replisaurus och Xelerated - har förekommit på tidigare versioner av listan men är inte kvar längre.

Noterbart är att Silicon Valley, åtminstone enligt denna lista, befäster sin position som den mest innovativa miljön i halvledarvärlden. Av de 60 har 25 sin hemvist någonstans mellan San Francisco och San Diego. Övriga USA står för sju, och nio av bolagen är från Storbritannien.

Frankrike och Kina har fyra företag var på listan, medan Schweiz har tre, Holland och Israel två och Sverige delar jumboplatsen med Kanada och Tyskland.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)