JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ultrahögupplöst video hos Net Insight
Image
Fyrdubbel HD
På mässan IBC visar Net Insight och Teliasonera hur det går till att hantera nästa generations HD-video, med okomprimerade dataströmmar på 6 Gbit. Formatet kallas Ultra-HD eller 4K2K och är fyra gånger skarpare än dagens HD-video.
Samtidigt som världen så sakteliga håller på att vänja sig vid HD-formatet för video och tv så jobbar frontlinjen i den professionella medieindustrin redan med nästa steg, kallad Ultra-HD, med fyra gånger högre upplösning än "vanlig" HD.
Image
Fredrik Trägårdh

På mässan IBC i Amsterdam visar Net Insight att företagets utrustning, Nimbraväxlarna, redan idag kan hantera detta framtidsformat. Besökarna i montern får se de superskarpa bilderna efter att signalen i okomprimerat skick, Gbit/s, skickats drygt 150 mil, från Amsterdam till Stockholm och tillbaka igen, i Teliasoneras kommersiella switchade optiska nät.

- Jag menar att det här är inget mindre än högteknologisk powerplay. Redan dagens HD är vi ganska ensamma om att kunna hantera, och när vi visar att vi kan köra morgondagens format i existerande utrustning är det inte många i branschen som hänger med, säger en påtagligt stolt Fredrik Trägårdh, vd för Net Insight, till Elektroniktidningen.

Vanlig HD-video kräver en datatakt på 1,5 Gbit/s i okomprimerat skick, vilket ger en bild på 1120 x 1980 punkter. Ultra-HD, eller 4K som formatet också kallas, kräver fyra gånger så hög datatakt, alltså 6 Gbit/s. Ultra HD-bilden är 3849 x 2160 punkter, ett format mediebranschen döpt till 4K2K.

- Det finns inte så många skärmar i världen som klarar det formatet. Vi har lånat in en av de få som finns, och har också fått lov att använda en innehållsslinga för formatet som producerats i Japan, berättar Fredrik Trägårdh.

Skärmarna är 56 tum stora och kommer från japanska Astrodesign. Även i dess monter kan man se de av Net Insight distribuerade bilderna.

Kvalitetsmässigt är steget från HD till ultra-HD "större än man kan ana" enligt Fredrik Trägårdh.

- Än så länge är det bara proffs i medieindustrin som visat intresse för Ultra-HD. Och det dröjer nog några år innan formatet blir allmänt förekommande där också. Vad vi vill göra på IBC är att visa att våra produkter är framtidssäkra, säger han.



 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)