JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cancerlarm kring RFID
Försöksdjur som fått RFID-kretsar inopererade löper 10 procents större risk att få cancer. Det visar en studie gjord på 1990-talet. Studien har fått stor uppmärksamhet i USA och Australien och ifrågasatt det vettiga i att RFID-chips opereras in i såväl husdjur som människor.
Finns det ett samband mellan inopererade RFID-kretsar och cancer? En studie som avslutades 1996 tyder på det. Där visade forskare vid Dow Chemical i Michigan att försöksdjuren med RFID löpte 10 procents högre risk att utveckla maligna tumörer, i flera fall runt själva RFID-kretsen. Och forskarna tvekar inte om vad orsaken var.

- Transpondrarna orsakade tumörerna, säger Keith Johnson, numera pensionerad toxikolog, till nyhetsbyrån AP.

Några andra studier som stöder larmet har inte rapporterats. Inte heller finns några indikationer på att djurförsökens resultat är överförbara till människan. "Mer forskning behövs" är det svar AP fått från cancerforskare. Och flera är skeptiska.

- Det är mycket lättare att orsaka cancer i möss än i människor, säger veterinäronkologen Cheryl London vid Ohio State University till den australiska tidningen IT News.

Miljontals husdjur, främst katter och hundar, har försetts med identitetsbärande RFID-kretsar under huden de senaste åren. På försök har även tekniken använts av vissa företag för att hålla koll på anställda, och i såväl USA som Australien förekommer att VIP-gäster på nattklubbar med inopererade chips  får gå före köerna.

Amerikanska myndigheter har godkänt RFID-implantat på såväl människor som djur.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)