JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny teknik ger lägre strålning
Övergången från analog till digital teknik minskar i genomsnitt nivåerna från radiofrekventa fält till en tredjedel. Den slutsatsen drar Statens strålskyddsinstitut, SSI.
Myndigheten har genomfört 150 mätningar på olika platser i Sverige sedan år 2001. Man har mätt på alla vanligt förekommande system som använder radiovågor, till exempel radio- och tv-sändningar, mobilmaster och trådlöst bredband.

Ett exempel som myndigheten tar upp är övergången från analoga till digitala tv-sändningar. ”Allmänhetens exponering för digitala signaler är i genomsnitt en tredjedel så stark som den från analoga”, skriver SSI i en pressrelease.

Resultaten visar också att allmänhetens totala exponering för radiofrekventa fält har varit i stort sett oförändrad under 2000-talet. Även exponeringen för strålning från mobiltelefonisystemen GSM900, GSM1800 och UMTS (3G) har legat på en jämn nivå.
SSI har också gjort mätningar på Wimax i Skellefteå. De visar att allmänhetens exponering ligger långt under nivån för exempelvis tv-sändare. Till exempel var TV4-signalen i det aktuella fallet 55 000 gånger starkare än signalen fån Wimax-nätet.

SSI drar också slutsatsen att den exponering som vi alla utsätts för av olika former av radiofrekventa fält ligger långt under myndighetens referensvärden.

”90 procent av resultaten ligger på ungefär 1/10000 av referensvärdet eller lägre. Den högsta enskilda noteringen ligger på 1/100 av SSI:s referensvärde”, skriver myndigheten i en pressrelease.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)