JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Arm gör mobil-OS på Linux
En industrigrupp ledd av brittiska Arm ska ta fram en Linuxbaserad plattform för nästa generations mobiltelefoner. Målet är ett operativsystem med öppen källkod som ska ge möjlighet till rejäla effektbesparingar.
Öppen källkod, internetläsare med pc-känsla, utvecklingsverktyg och möjlighet att få fram strömsnåla mobiler. Kan ett operativsystem för mobiltelefoner locka med mer än så? Det skulle i så fall vara stöd från industrins tungviktare, och även på den punkten ser satsningen betryggande ut.

Processorbolaget Arm har fått med sig webbläsarföretaget Mozilla, mobiltillverkaren Samsung, kommunikationkretstillverkaren Marvell, Linuxtungviktaren Montavista och inte minst finländska Movial, expert på hantering av mobilt innehåll. Dessa bolag ingår i industrigruppen som stöder satsningen, och därtill har även Texas Instruments lovat anamma tekniken.

Redan i början av nästa år ska plattformen vara klar, byggd på Linux, det öppna användargränssnittet Gnome Mobile och Mozillas webbläsare Firefox. Den ska då kunna byggas in i en rad mobiltelefoner, från ultralågkostnadsvarianter (UMPC) till smartmobiler i det högsta av prissegment. De första terminalerna byggda på plattformen väntas nå marknaden 2009.

- Dagens konsumenter vill använda Internet och ha tillgång till multimedia och en rad tillämpningar överallt, men de vill inte begränsas av batteritid och otillräckliga funktioner, motiverar Arms sälj- och marknadschef Mike Inglis satsningen i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)