JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Var sjätte Iphone hackad
Omkring 250 000 av totalt 1,4 miljoner sålda Iphonemobiler har försökt låsas upp eller på annat sätt modifieras av köparna. För att stävja detta beteende tvingar Apple inte bara användarna att uppgradera sin programvara - företaget inför också försäljningsbegränsningar på max två Iphone per kund och förbjuder kontant betalning. Samtidigt uppmuntrar bolaget applikationsutveckling på sina egna villkor i ett nyöppnat utvecklingscenter.
Köpare av mobiltelefonen Iphone är uppenbarligen inte nöjda med affärsmodellen där telefonen är knuten till en enda operatör och endast tillämpningsprogram godkända av Apple får användas. En rad sätt att komma runt dessa begränsningar florerar på Internet, och Apple har utfärdat krav på att användarna uppgraderar mjukvaran med hinder för hackande. Icke uppgraderade mobiler slutar helt enkelt att fungera. Två personer har stämt Apple för detta, se artikel (länk) .

Företaget medger nu för första gången själv hur stort problemet är och säger att omkring 250 000 av de 1,4 miiljoner sålda Iphonemobilerna på något sätt har försökts modifieras. Den vanligaste hackningen är att försöka låsa upp mobilerna så de kan användas med andra operatörer.

För att stävja problemet framöver inför företaget nu också hårdare försäljningsbegränsningar. Max två Iphone per person får köpas, och köparna måste betala med kreditkort. Tidigare låg gränsen på fem Iphone och kontant betalning var accepterat. Genom de hårdare begränsningarna hoppas Apple minimera andrahandsmarknaden.

Samtidigt vill dock Apple uppmuntra kreativitet, inom ramarna för företagets kontroll. Ett utvecklingscenter kallat Iphone Development Center (länk) har startats på sajten där den hugade kan få hjälp. Här finns såväl tips för kompatibilitet och optimering, plus kodbibliotek och tillämpningsexempel. Än så länge stöds enbart webbaserade tillämpningar, men Apple har lovat öppna centret för tillämpningar i mobilens kärna i februari nästa år. Hittills har minst 268 webbaserade tillämpningsprogram utvecklats med tekniken, säger företaget. Apple erbjuder sig att godkänna dessa tillämpningar om de lämnas över till företaget för test.





MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)