JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google-mobiler kommer till sommaren
I mitten av nästa år kommer mobiltelefoner som kan allt som Google gör - söka på Internet, visa kartor och videor från Youtube och skicka epost med Gmail. Därtill ska de vara öppna för nya tillämpningar från tredje part. Hur detta ska gå till i detalj ska presenteras om två veckor skriver tidningen Wall Street Journal, som dock ifrågasätter om inte motståndet från teleoperatörerna är alltför starkt för att Google ska lyckas med sin plan.
Ryktesvågorna har gått höga på Internet om Googles planer, trots att företaget officiellt inte sagt ett ljud i frågan. Men enligt Wall Street Journal är företaget inom två veckor redo att ta bladet från munnen och presentera sin vision och sin strategi för hur det tänker förändra hela marknaden för mobiltelefoni.

Enligt tidningen vill Google ändra maktbalansen mellan operatörer och användare till de senares fördel. Användaren ska själv få välja vilka funktioner telefonen ska ha och kunna ladda ned de som så önskas efter behov. Funktionerna behöver inte komma från Google. Vem som helst ska kunna utveckla tillämpningar för Googles mobiler - all mjukvara inklusive operativsystemet ska vara öppen källkod.

Hur detta ska jämkas med krav på säkerhet, virusskydd och integritet är hittills obesvarat. Men Google har upprepade gånger kritiserat operatörer och mobiltillverkare för att lägga alltför stor vikt vid dessa faktorer, och för att vara en flaskhals på vägen mot öppna nät och mobiler med tredjepartstillämpningar.

Google har uppvaktat en lång rad aktörer inom mobiltelefoni för att få gehör för sina tankar. Tidningen nämner mobilföretaget LG Electronics, ODM-tillverkaren HTC samt operatörerna T-Mobile (ägt av Deutsche Telekom), Orange (ägt av France Telecom) och Hutchison Whampoa, företaget bakom operatören Tre. Vad som kommit ut av dessa diskussioner är inte känt.

I november ska USAs frekvensmyndighet FCC auktionera ut en stor del av det frekvensspektrum som tidigare använts för analoga tv-sändningar. Google, som tryckt på för att få FCC att ändra reglerna så att frekvenserna kan utnyttjas friare än tidigare, väntas enligt Wall Street Journal lägga ett bud på ett antal frekvenser.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)