JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM återvinner kisel mer miljövänligt
En metod för miljövänlig återanvändning av felaktigt producerade kiselskivor har tagits fram av IBM. Metoden - en högteknisk version av Svinto - väntas spara företaget 1,5 miljoner dollar om året.
En stor andel av alla kiselskivor som går genom en halvledarprocess blir mindre lyckade - alltför få av kretsarna på dem fungerar helt enkelt inte. Sådant icke fungerande kisel är dock inte helt värdelöst - det kan återvinnas som grundmaterial för solceller eller som testskivor, så kallade "monitor wafers", för andra halvledarprocesser.

För båda dessa ändamål måste dock de etsade strukturerna tas bort. Detta har hittills gjorts med miljöfarliga syror eller med sandblästring som är energikrävande och dessutom ofta krossar det begagnade kislet som då blir oanvändbart.

IBM har nu utvecklat en metod som som påminner om högteknisk Svinto. Utan kemikalier, enbart med hjälp av stålull och vatten, putsas kretsytan bort. Kvar blir en skiva som direkt kan användas för produktionstest. Företaget säger att man med metoden får ut fem-sex fler användbara testskivor än förr då man använde sandblästring, och att enbart detta sparar 1,5 miljoner dollar om året.

Metoden har använts i IBMs fabrik i Essex Junction i Vermont och ska nu införas i den stora halvledarfabriken i East Fishkill i New York. Allt enligt nyhetsbyrån AP.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)