JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Arne Forslund på Note
ImageKontraktstillverkaren Note har under hösten köpt fabriker i både Polen och Kina. På underleverantörsmässan Elmia i Jönköping förklarade företagets vd Arne Forslund bakgrunden samt kommenterade prispressen från Ericsson.
Ni har tidigare haft samarbetspartners i dessa länder via nätverket EMS-Alliance. Varför köper ni nu egna fabriker?
– Vissa stora kunder kräver ägarskap. De vill ha någon att ställa till ansvar om det inte fungerar. Dessutom har vi haft två samarbetspartners i Kina som misskött sig, säger Arne Forslund.
– Vi har också haft några förfrågningar från kunder som vill köra större serier på flera miljoner enheter. Nu får vi den möjligheten med fabriken i Kina.

Varför köper ni inte hundra procent?
– Ägarna vill inte sälja allt. De är entreprenörer som byggt upp det här och känner för sina företag men det finns en klausul i avtalen att vi kan köpa ut dem inom tio dagar om det uppstår en låsning.

Innebär det här att ni spolar EMS-Alliance?
– Nej, inte alls. Vi har partners i USA, Brasilien, Indien och Filippinerna som vi nyligen förhandlat om avtalet med. Numera får vi en del av vinsten från den verksamhet som flyttas över till de andra deltagarna. Tidigare fick man ingenting och då fungerade transfereringarna dåligt, säger Arne Forslund.

Har ni fått några nya krav från Ericsson efter företagets vinstvarning?
– Vi hade ett möte med dem dagen efter, men det var inplanerat sedan länge. De är nöjda med oss men vill så klart hela tiden pressa priset. Vi försöker jobba tillsammans med dem för att titta på ”land-it-cost”, det vill säga totalkostnaden där tillverkningskostnaden bara är en del.
– De specificerar ibland vilka komponenter vi ska använda men det kan få till följd att komponenten skickas fram och tillbaka till Asien sex gånger. Om vi kan välja vissa komponenter själva kan vi få ner kostnaden.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)