JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elmia lockar kontraktstillverkarna
På underleverantörsmässan Elmia Subcontractor i förra veckan flockades kontraktstillverkarna. Särskilt de mindre företagen föredrar denna mässa framför de renodlade elektronikmässorna.
Elmia Subcontractor pågår under fyra dagar och lockar knappt 15 000 besökare till Jönköping. De 1 200 utställarna är utspridd över fyra hallar i två plan och kontraktstillverkarna verkar vara placerade lite på måfå. Man får därför nöta lite sula om man ska hinna runt till alla, men arrangemanget är uppskattat av utställarna.

– Det är en fördel för oss små. Om vi stod bredvid någon av de stora skulle vi försvinna, säger Carin Lindberg på IL Elektronik.

Jag hittar henne i Västerviks samlingsmonter.

– Det underlättar för oss som är små eftersom vi inte behöver ordna allt själva.

IL Elektronik omsätter runt 14 miljoner kronor och tillverkar förutom kretskort bland annat kablage. Företaget ställer inte ut på någon av de vanliga elektronikmässorna eller på Tekniska mässan.

– Det är nionde året på Elmia så om vi inte var här skulle folk undra vad som hänt, säger Carin Lindberg.

Ett företag som inte varit med riktigt lika länge är Oppunda Elektronik. Företaget har sina rötter i Flextronics verksamhet i Katrineholm

– När de skulle lägga ned frågade jag om jag fick köpa några maskiner, säger Imre Nagy som startade Oppunda Electronics år 2002.

Första året landade omsättning på 5 miljoner kronor, i år når de 22 anställda cirka 25 miljoner kronor.

Oppunda Electronics tillverkar allt från spårningsutrustning till batteriladdare och utrustning för rökdykare. Fyra av företagets kunder finns i Norge och mycket av det som tillverkas slutmonteras, läggs i kartong och går direkt till slutkunden.

– Spårningsutrustningen, som egentligen används för att lokalisera utrustning i sjukhus, användes i tv-såpan Big Brother för att hålla rätt på var deltagarna var, säger Imre Nagy.

Tvärs över gången från Oppunda finns Flodafors Lego från Katrineholm som också väljer Elmia före elektronikmässorna.

– Här sticker vi ut lite, på elektronikmässorna har vi svårare att synas, säger Fredrik Claesson.

I hans monter ligger bland annat kretskort som används i Optogas lysdiodarmaturer. Flodafors Lego har 12 anställda och kommer att omsätta mellan 10 och 11 miljoner i år.

– Här finns andra kunder än på elektronikmässorna, företag som har mekanik som huvudverksamhet men som också behöver elektronik.

På Elmia fanns givetvis även de större kontraktstillverkarna på plats. Notes vd Arne Forslund frågades ut i heta stolen och Partnertech annonserade ett samarbete med Taiwanesiska 3CEMS.

Norsk-litauiska Kitron passade på att skjutsa över nyfikna besökare till den närbelägna fabriken för en kombinerad lunch och rundvandring. Fabriken, som har sina rötter i Saab Combitech, har förutom vanlig kretskortsmontering även ett renrum för montering av okapslade komponenter.

– Vi omsätter 250 miljoner på 100 anställda, säger Jan Ljungqvist.

Siffrorna sticker ut i jämförelse med många andra tillverkare men förklaras bland annat av att Jönköpingsfabriken har militären som kund. För ytmonteringen använder Kitron Mydatamaskiner och företaget har också fått förtroendet att tillverka Agilisfeedrarna åt just Mydata.

Nästa Elmia går av stapeln den 11 till 14 november 2008.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)