- Vi har helt enkelt inte lyckats attrahera de kunder vi behövt, säger vd Michael Grundström.
Visserligen har Elektrotryck redan gjort konkurs en gång, år 2006, varpå investmentbolaget Giab, Gabrielsson Invest, tog över verksamheten. Det var då Michael Grundström utsågs till vd.
- Vi gjorde en marknadsundersökning då som visade att det fanns ett stort behov av våra tjänster. Men i verkligheten har det inte blivit så. Kunderna har valt andra leverantörer, säger Michael Grundström till Elektroniktidningen.
Företaget hade vid konkursen 35 anställda och en omsättningstakt motsvarande cirka 20 miljoner kronor per år. Vad som ska hända nu är oklart. Någon ny restaureringsplan finns inte.
- Vi har inte hunnit tänka så långt.
Han indikerar att en orsak till konkursen är den hårdnande konkurrensen från Asien. De asiatiska leverantörerna är idag i klass med de svenska vad avser leveranstider, korta serier och service - sådant som för inte länge sedan var de svenska mönsterkortstillverkarnas främsta konkurrensmedel.
- Vi kanske underskattade hur duktiga de blivit i Asien, säger Michael Grundström.
Han säger också att det inte var någon enskild utebliven order som fick bägaren att rinna över, utan snarare en kontinuerlig negativ trend.
I och med konkursen finns bara sju mönsterkortstillverkare kvar i landet, varav fyra är betydligt större än de andra. Multiteknik, Cogra Pro, Malmö Mönsterkort och Teltex omsätter mellan 15 och 35 miljoner kronor. Malmö Mönsterkort tog i fjol över konkursade grannen RPC Teknik. De övriga, Circon och Elektronik Produktion System, omsätter några få miljoner kronor om året.