JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gratiskärnor blir svenska
ImageDet svenska konsultföretaget Orsoc tar över ansvaret för Opencores – en webbplats för IP-block till FPGA:er och asicar baserade på öppen källkod. Planen är att öka intresset och därmed trafiken till sajten.
– Vi ska hosta upp den lite. Förutom att driva själva sajten kommer vi att sätta in en dedicerad resurser som bland annat ska fungera som moderator och svara på tekniska designfrågor, säger Johan Rilegård som är vd på Orsoc.

Orsoc är ett femmannaföretag som specialiserat sig på FPGA- och asicutveckling.

– När vi startade Orsoc 04/05 tittade vi på öppen källkod men hade inga projekt där det användes. Numera innehåller merparten av våra projekt någon del som är öppen källkod. Det finns en helt annan acceptans idag.

Att driva Opencores kan bli ett tungt åtagande men planen är att täcka kostnaderna genom att ta in annonser på sajten.

– Opencores ger oss också en kanal ut i världen vilket vi är säkra på kommer att öka vår försäljning, säger Johan Rilegård.

Ett lite mer långsiktigt mål för Opencores är att öka innehållet av IP-block och verktyg på sajten. Det kanske viktigaste blocket på Opencores är 32-bitarskärnan Openrisc. Men totalt finns det lite drygt 430 IP-block på sajten.

– Vi tror att det finns många företag som har IP-block och verktyg som de utvecklat på egen hand och som inte är kundunika.

Genom att lägga upp dem på Opencores får de en helt annan vidareutvecklings- och verifieringsgrad. Planen är också att göra viss egen utveckling av block som saknas idag.

För att locka företagen att dela med sig i högre utsträckning funderar Orsoc på att erbjuda en bevakningstjänst där de som lagt upp block bland annat kan se i vilken utsträckning de används och hur buggrättnigen går.

Opencores grundades av Damjan Lampret 1999 som har drivit sajten fram tills nu. Opencores har mellan 5 och 6,5 miljoner träffar i månaden från mellan 400 000 och 500 000 besökare som är spridda över hela världen. De laddar ned runt 14 Gbyte kode per månad. Ett av de mest nedladdade blocken är 32-bitarsprocessorn OpenRisc som laddas ned över 20 000 gånger per månad.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)