JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lundforskare simulerar Marsvarelse med Google
Lunds Tekniska Högskola ska i samarbete men Nasas Spaceward Bound-program och Mars Society utveckla robotprototyper för kommande Marsexpeditioner. Projektet finansieras av Google.
Forskare från Lunds Tekniska Högskola är med och tar fram prototyper och simulatorer för robotar som ska användas för att träna framtida expeditioner till planeten Mars. På högskolan i Lund ska man koncentrera sig på att utveckla simulatorerna, medan den fysiska roboten kommer att byggas av ett amerikanskt universitet.

– Idag finns tre robotar på Mars. De har begränsad egen intelligens, och styrs i huvudsak från jorden. Planen är att om cirka 30 år kunna göra bemannade Marsutflykter med robotar som kan göra mer avancerade göromål. Det är denna typ av robot som vi ska utveckla en tredimensionell dataimitation av, säger Konrad Tollmar, docent i interaktionsdesign och koordinator för Lunds universitets center Re-Flex i ett pressmeddelande.

Re-Flex är en centrumbildning vid Lunds universitet som samordnar och utvecklar verktyg och användningsområden för VR (Virtual Reality), simulering och visualisering.

Tanken är att simulatorerna i framtiden ska användas vid Nasas och Mars Societys forskningsstation Mars Desert Research Station i Utah. Just nu håller man på att bygga upp ett träningscenter och en modell för hur en mars-station kan se ut vid den amerikanska forskningsstationen.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)