JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 60 småföretag delar på 50 miljoner
I Vinnovas senaste Forska&Väx-runda får 60 småföretag FoU-satsningar finansierade med sammanlagt 50 miljoner kronor. Solcellsbolaget Midsummer, mems-tillverkaren Silex och ljudmätarföretaget Konftel hör till vinnarna.
Inom ramen för programmet Forska&Väx delar Vinnova årligen ut 100 miljoner kronor från regeringen för genomförande av FoU-projekt, förstudier eller behovsidentifiering. I kraven ingår att företagen själva medfinansierar satsningarna med minst lika mycket som man får i bidrag.

I årets första omgång finns en rad elektronikintensiva projekt bland bidragsmottagarna. Mest av alla får solcellsbolaget Midsummer i Järfälla, som med ett bidrag på 3,8 miljoner ska ta fram solceller på substrat av rostfritt stål.

Andra högvinster gick till Inventech i Jönköping som får 2,2 miljoner för ett personsöksystem för flytvästar, Silex i Stockholm som för 2,25 miljoner ska ta fram mems för rf-tillämpningar i mobiltelefoner och Konftel i Umeå som ska utveckla en ljudmätare för bullermätningar för 2,67 miljoner kronor.

Bidragen för förstudier ligger av naturliga skäl på en lägre nivå, mellan 350 000 och 500 000 kronor. Bland mottagarna här märks LVI Low Vision i Växjö som siktar på en läskamera för synskadade, Setek i Mölndal som gör diagnosinstrument för fordonselektronik, Smoltek i Göteborg som gör nanofibrer för elektronikindustrin, Celoxio i Stockholm som ska ta fram produktionssystem för analyschips och Cardiolex i Linköping som jobbar med EKG-system med inbyggda vakuumelektroder.

De 50 miljoner som Vinnova har till sitt förfogande räcker dock bara till en bråkdel av de sökande. Totalt hade 400 företag sökt över 600 miljoner kronor i denna omgång, men de anslagna 50 miljonerna räckte alltså bara till 60 företag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)