JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HP väljer Acumem

Acumem i Uppsala utvecklar verktyg som skapar effektivare programvara till multiprocessorer, alltså processorer med flera kärnor. Nu har det svenska företaget blivit uttaget i Hewlett-Packards Multi-core Toolkit, som ett av tolv företag. Konkret innebär det att HP rekommenderar företagens lösningar.
Multiprocessorer är ett hett område just nu. Problemet är att programvara som skrivs till multiprocessorer vanligtvis inte är speciellt effektiv, och då går det inte att utnyttja den högre prestanda som flera kärnor annars är tänkt att ge.

Svenska Acumem utvecklar analys- och optimeringsverktyg som kan hitta problem och även på andra sätt förbättra programvaran till processorer med flera kärnor.

– Att bli inbjuden som partner i HP:s Multi-core toolkit ser vi som ett viktigt erkännande för det värde vår analys- och optimeringsteknik bidrar med till multi-core-användare, säger Mats Hovmöller, vd på Acumem.

Han berättar att HP testat Acumems verktyg genom att medvetet införa fel i en mjukvaruapplikation. Och att resultatet var lysande.

– Vårt verktyg hittade felen, men förslog dessutom ytterligare förbättringar som innebar att programvaran skulle kunna göras 20 procent effektivare, säger Mats Hovmöller.

Förutom samarbetet med HP har Acumem blivit officiell partner med AMD och Sun samt skrivit avtal med Microsoft.

Acumem bildades av professor Erik Hagersten vid Uppsala Universitet, för att kommersialisera forskning kring programmering av multikärnor, för drygt två år sedan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)