JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson leder men Huawei växer snabbast
Ericsson är världens största leverantör av mobil infrastruktur, med 29 procent av marknaden. Nokia-Siemens är tvåa, med 23 procent. Men snabbast växer kinesiska Huawei. Det framgår av en analys från ABI Research.
Analyshuset ABI Research har gjort en så kallad Swot-analys (Strengths, weaknesses, opportunities and threats, på svenska styrkor, svagheter, möjligheter och hot) på de stora tillverkarna av basstationer och annan mobil infrastruktur. Där framgår att Ericsson följt av Nokia-Siemens är de ledande på denna marknad, och att Huawei ligger långt efter med en marknadsandel på bara 8 procent under årets första kvartal.

- Men luras inte av den skillnaden - det är Huawei man ska ha ögonen på, givet hur det företaget har tagit marknadsandelar de senaste sex kvartalen. Alcatel-Lucent, med en marknadsandel på 13 procent är inom räckhåll för dem, säger analytikern Nadine Manjaro.

Hon pekar på att Alcatel-Lucent under andra kvartalet i år gjorde sitt sämsta kvartal sedan fusionen mellan Alcatel och Lucent, och att företaget under andra halvåret i fjol fick se sina leveranser av infrastrukturutrustning minska med 63 procent jämfört med året innan. Och att Kina, Huaweis hemmamarknad, är den ledande marknaden just nu där de tre största operatörer tänker investera uppemot 80 miljarder dollar de närmaste tre åren.

- Tillsammans med den starka tillväxten i Indien och Afrika kan det skjuta fram Huawei till topplatsen inom de närmaste tre till fem åren. Ericssons ledning är långt från komfortabel, säger hon i rapporten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)