JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chalmersforskare snabbar upp datorer

Genom att komprimera trafiken mellan processor och minne, och därtill optimera instruktionshanteringen kan prestandan i ett datorsystem öka med uppemot 75 procent. Hur det går till visar Chalmersforskaren Martin Thuresson i sin färska doktorsavhandling.
Förbindelserna mellan processor och minne har inte hängt med i halvledarnas förbättringstakt. Där krävs följaktligen nya grepp för att ta vara på möjligheterna till snabb exekvering. Forskaren Martin Thuresson har studerat hur kompression och instruktionsoptimering kan avhjälpa problemen.

Han har visat att dagens kompressionsalgoritmer duger utmärkt till att minska mängden data som behövs mellan cacheminnets översta nivå och processorn, och hur detta kan implementeras, även i system med flera noder. Han har också visat hur instruktionshämtningen kan optimeras genom att sekvenser som liknar varandra i olika instruktioner kan lagras på ett flexibelt vis, vilket med en liten mängd ökad hårdvara ger en stor minskning av kodmängden.

I en implementering av dessa tekniker i en arkitektur kallad Flexcore minskade mängden data med 50 procent. Totalt kan prestanda öka med uppemot 75 procent om teknikerna tillämpas i ett datorsystem, enligt ett pressmeddelande från Chalmers.

Avhandlingens abstract finns här (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)