JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Transmeta letar köpare

Efter att ha avslutat sina patentintrångsförhandlingar med Intel letar nu processordesignföretaget Transmeta efter någon som vill köpa hela bolaget.

När Transmeta grundades 1995 fick bolaget stor uppmärksamhet för sin strömsnåla processorteknik, som av medierna spåddes skaka giganterna Intel och AMD. Men så blev det inte, och Transmeta bytte affärsmodell till att försöka licensiera sin teknik i stället för att sälja kretsar.

Sedermera blev bolaget indraget i en patenttvist med Intel, som slutade med att Intel i fjol gick med på att betala 250 miljoner i skadestånd varav 150 miljoner kontant plus 100 miljoner under fem år. Nyligen enades parterna om att 91,5 miljoner kontant skulle utgöra slutlikvid.

Men trots det kapitalinflödet räknar Transmeta uppenbarligen inte med en framtid på egna ben. Företaget har gett advokatbyrån Piper Jaffray & Co i uppdrag att utvärdera olika möjligheter, i klartext att hitta en köpare.

Enligt tidningen Wall Street Journal är det okänt om uppköpsdiskussioner förs med någon aktör. Transmetas finanschef säger dock till bolaget att pengarna från Intel underlättar uppköpsproceduren eftersom bolaget nu är så välfinansierat att en eventuell köpare inte behöver lägga upp särskilt mycket pengar kontant.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)