JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 2 april 2020 VECKA 14
Igår klubbade EU:s kommitté för ekodesign beslutet om att successivt fasa ut användningen av glödlampor. Beslutet ska granskas av Europarådet och kan träda i kraft tidigast nästa höst.

Genom att tvinga konsumenterna att gå över till energisnålare alternativ som halogenlampor, lågenergilampor och lysdioder räknar EU med att kunna sänka elförbrukningen med så mycket som 40 TWh. Det skulle i runda slängar räcka för att värma upp 2,6 miljoner svenska villor.

Beslutet att fasa ut glödlampor är det femte produktkravet som faller under det så kallade Ekodesigndirektivet, även känt som EuP, och som syftar till att minska energianvändningen och därmed koldioxidutsläppen. I Sverige står visserligen vatten- och kärnkraft för majoriteten av elproduktionen men i övriga Europa produceras el till cirka 80 procent med fossila bränslen.

Ekodesigndirektivet är ett så kallat ramdirektiv som EU fattade beslut om redan år 2005. Sedan dröjde det till 2008 innan det infördes i svensk lagstiftning och i juli i år klubbades det första av en rad tänkta produktkrav. Det handlar om maximal tillåten standby-förbrukning, effektivare väg- och kontorsbelysning, effektivare enkla digitalboxar, effektivare externa nätaggregat och igår alltså förbudet för glödlampor.

Inget av produktkraven har dock ännu kommit tillbaka från Europarådets granskning varför det är oklart när de kommer att träda i kraft. Normalt ska en granskning ta upp till tre månader.

Efter det att EU-kommissionen fattat beslut ska det publiceras i EU:s officiella tidskrift vilket tar ytterligare cirka en månad och sedan träder beslutet normalt i kraft efter ett år.

Förutom de fem antagna produktkraven arbetar ekodesignkommittén med förslag kring bland annat varmvattenberedare, pumpar, fläktar, elmotorer och TV-apprater.

– Man väger in aspekter som att det inte får bli för dyrt för konsumenterna, hur det påverkar sysselsättningen i Europa, det får inte skapa handelshinder och det får inte medföra för höga kostnader för kommissionen, säger Kalle Hashmi på Energimyndigheten.

Det säljs runt 2,1 miljarder glödlampor per år i Europa, de flesta importerade från lågprisländer, men runt 10 000 personer i Europa är sysselsatta i glödlampsindustrin. Från EU:s sida räknar man med att den berörda industrin bland annat kan ställa om till att tillverka halogenlampor.

Tidtabellen ser ut så här:

•    2009 Förbud mot alla matta glödlampor + klara 100 watts glödlampor
•    2010 Förbud mot klara 75 watts glödlampor
•    2011 Förbud mot 60 watts glödlampor
•    2012 Förbud mot 40 och 25 watts glödlampor
•    2013 Skärpta krav på lågenergilampor och LED-lampor
•    2016 Skärpta krav på halogenlampor

Även om kraven kan upplevas tuffa ligger inte Europa i den absoluta fronten.

– Australien har hårdare krav men de har inte lagt in någon revision efter fyra år som vi har i Europa, säger Kalle Hashmi.

Mer information finns att hämta på www.energimyndigheten.se/ekodesign

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)