JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Staten har överlämnat sina aktier i forskningsinstitutet Imego till forskningsbolaget Swedish ICT Research. Syftet är att skapa ett ännu starkare industriforskning och konkurrenskraft i Sverige. Bill Brox, vd på Imego, är mycket positiv till utvecklingen.
– Lösningen som den har blivit är väldigt bra. Det finns en enorm potential i detta och det är skönt att vi äntligen kommit i mål, säger Bill Brox.

Redan för fyra år sedan började diskussionen om att Imegos ägarförhållande ska förändras. För tre år sedan bildades Swedish ICT Research (ICT), med de två dotterbolagen Acreo och SICS-gruppen, och nu år det således även dags för Imego att träda in i den gemenskapen.

Syftet med förändringen är att stärka industriforskningsinstituten så att de bli mer konkurrenskraftiga och även bättre kan bidra till att stärka näringslivets konkurrenskraft.

– Ägaren som vi har haft har varit ovan i sin situation, även om den tillsatt en professionell styrelse. Ägaren som vi får har visioner och idéer på hur man ska utveckla verksamheten framåt, säger Bill Brox.

Genom att inlemmas under Swedish ICT har Imego förmodligen mycket större chans framöver att få del av den summa pengar som staten satsat på institutforskningen under kommande år.

– Under de närmaste åren kommer staten att fördubbla sin finansiering till instituten och dessa pengar slussas genom Ireco. Swedish ICT är en av fyra koncerner under Ireco, så via den vägen finns det goda chanser att få forskningsstöd, säger Bill Brox.

Han nämner också att statens satsning på fordonsindustrin är intressant för Imegos del.

– Det handlar om stora pengar, totalt 28 miljarder kronor, varvid 3 miljarder ska gå till forskning och utveckling. Industriforskningsinstituten kommer antagligen att få ta del av en del av dessa pengar och Imego är mycket starkt inom det området. Vi tillför ett nytt kompetensområde till Swedish ICT. Vi har hög kompetens inom sensorteknik och vi är bra på att bygga system och prototyper.

Som exempel nämner han ett projekt där Imego medverkat som innebär att man bygger in sensorer – gyron och accelerometrar – i en krockdocka för ett på så sätt kunna känna av hur olika kroppsdelar påverkas vid en krock. Projektet har resulterat i en ny produkt som nu ska börja tillverkas i större antal.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)