JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wallenberg göder batterier med svensk touch
Wallenbergsstiftelsen investerar drygt 200 miljoner kronor i Boston Power som utvecklar litium-jonbatterier. De första batterierna dyker upp i HP-datorer inom kort. Bakom batteritekniken står svenskan Christina Lampe-Önnerud.
Sonata heter litium-jonbatteriet som Boston Power utvecklat och som ska nå marknaden inom kort. Batteriet påstås vara säkert, kunna laddas snabbt och som dessutom räcka länge än alternativen.

– Vi har redan industriell tillverkning av våra batterier i Kina och Taiwan. De finns i en del av HP:s laptopdatorer som kommer i vår, men flera andra tillverkare står på tur. Med hjälp av de nya pengarna kan vi expandera vår produktion, bland annat bygger vi en ny fabrik i Kina, säger Christina Lampe-Önnerud vd på Boston Power till Dagens Industri.

Idag fick Boston Power hela 55 miljoner dollar i nytt kapital, alltså drygt 450 miljoner kronor. Finansieringsrundan har letts av Wallenbergsstiftelsens förvaltningsbolag FAM, men inkluderar även tidigare finansiärer, däribland riskkapitalbolagen Oak Investment och Venrock.

– Vi står för mer än hälften av den summan och blir en av de största ägarna. Vi får två styrelseposter av sju. Mer detaljerad än så vill jag inte vara, säger Lars Wedenborn, vd för FAM, till Dagens Industri.

Christina Lampe-Önnerud har svenska rötter och examen från Uppsala Universitet. Tekniken som används i Boston Powers batteri är baserad på hennes uppfinningar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)