JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Virtuellt krig om prestanda

Programvaruföretagen Virtuallogix och OK Labs strider om vem som har den bästa virtualiseringstekniken. Den förra har publicerat en jämförelse som den senare säger jämför äpplen med päron.
Inbyggnads-OS som kör andra OS
En virtualiserare är ett operativsystemskärna som kan ladda och köra andra operativsystem. Tekniken har funnits i servervärlden nästan lika länge som det funnits servrar, men vinner nu allt mer intresse inom inbyggnadsvärlden.  OK Labs virtualiserare finns i 250 miljoner mobiltelefoner, bland annat i Sony Ericssons Xperia.

Elektroniktidningen publicerade en översikt över virtualiseraring för inbyggda system i början av år 2006. Där nämns varken OK Labs eller Virtuallogix, men väl forskningsinstitutet Nicta, som OK Labs knoppat av ur och Jaluna som Virtuallogix hette tidigare.

Sedan vår översikt har Wind River släppt virtualiseringsteknik, Trango köpts av servervirtualiseraren VMWare, och Motorola investerat i Virtuallogix.
Enligt en ännu inte offentlig publicerad artikel från IEEE-konferensen CCNC, är Virtuallogix teknik för att köra virtuell Linux bättre än OK Labs motsvarande teknik.

Virtu
Sony Ericsson Xperia använder Ok Labs teknik
allogix har mätt upp prestandan för olika uppgifter när Linux körs under den egna respektive OK Labs virtualiserare.

OK Labs vd, den australiske forskaren Gernot Heiser, går i svaromål på sin blogg.

– Artikeln är full av felaktigheter. Om jag hade varit arrangör av den konferensen hade jag skämts.

Enligt Gernot Heiser presenterar Virtuallogix sina resultat på ett sådant sätt att de inte kan verifiieras. Dessutom har Virtuallogix jämfört sig med OK Labs på en processor, Arm11, som OK Labs då inte hade optimerat sin virtualiserare för.

Framför allt misstänker Gernot Heiser att Virtuallogix jämfört två olika typer av virtualisering. Han tror att Virtuallogix virtualiserare låter Linux delvis ta kontroll över processorn, vilket enligt Gernot Heiser gör det enklare att få hög prestanda på virtualiseringen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)