JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lysdioder lyser upp marknaden

Halvledarindustrin spås ett dystert år 2009. En liten ljusglimt i mörkret väntas dock från lysdioder, vars tillväxt under detta år tros bli närmare tre procent. Det spår analysföretaget Isuppli.
När analysföretaget Isuppli prognostiserar årets tillväxt inom halvledarindustrin i det stora hela är det en nedgång med 9,4 procent som sätts på pränt. Men det finns det ljusglimtar i halvledarmörkret. Marknaden för lysdioder är en sådan, enligt Isuppli, som tror på ett uppsving på 2,9 procent för detta teknikområde under 2009.

Den som driver behovet av lysdioder är tillverkare av tv-apparater med LCD-skärmar. Dessa företag kommer att konsumera lysdioder till ett värde av 163 miljoner dollar i år, jämfört med 51 miljoner dollar i fjol, hävdar Isuppli. Samtidigt är detta bara början. Redan år 2012 kommer värdet av lysdioder i LCD-tv-apparater att ha stigit till 1,4 miljarder dollar, anger Isuppli.

Lysdioder väntas också bli allt vanligare i notebooks med stora LCD-skärmar. Om tre år uppskattar Isuppli att 90 procent av alla sådana notebooks kommer att innehålla lysdioder för bakgrundsbelysning av displayen. Idag används främst CCFL-teknik (Cold-Cathode Florencent Lamps) som bakgrundsbelysning i dessa prylar, anger Isuppli.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)