JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kista vs Lund i EU-strid
Var ska EU koncentrera sina forskningsresurser inom IT? Både Kista och Lund anser sig vara självskrivna. Frågan ska avgöras inom ett år.
EIT, European Institute of Innovation and Technology, ska senast i januari 2010 utse tre platser där unionens resurser inom forskning ska koncentreras. En av de tre ska syssla med informationsteknik, och här har Kista Science City jobbat på en ansökan tillsammans med Vinnova.

Nu berättar dock nyhetsbrevet Rapidus att Lund också vill vara med i leken. Öppningen har kommit då EU-kommissionen efterfrågat en tydligare inriktning på tjänsteinnovationer i den svenska ansökan.

Bakom Kistas ansökan står KTH, Ericsson och fyra Stockholmskommuner. Lunds satsning leds av Region Skåne och mobilforskningscentret Mobile Heights, där bland andra Sony Ericsson, Ericsson, Lunds tekniska högskola och Malmö högskola deltar. Ericsson sitter alltså på båda stolarna. Just tjänster, i synnerhet sådana som kan levereras i mobilerna, är ett huvudfokus under uppbyggnad inom Mobile Heights, skriver Rapidus.

Lennart R. Svensson, chef för avdelningen för innovationssystem och kluster på Region Skåne, säger till Rapidus att man vill anställa en person för att jobba med ansökan, under förutsättning att Vinnova finansierar den tjänsten.

– Vi tycker det är viktigt att vi tar ett steg framåt nationellt för att bli en del av Sveriges internationella satsning. Utnämningen skulle betyda väldigt mycket för att stärka vår position i Europa, säger han till Rapidus.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)