JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Titta, Anoto gick med vinst

Anoto, Skånes stolthet inom smarta pennor, gjorde en vinst på 55 miljoner under 2008. En stor del av den vinsten härrör sig dock från försäljningen av ett dotterbolag till brittiska Arm, en affär värd 76 miljoner kronor.
Anoto, mest berömt för sin penna med företagets namn och det speciella papper som hör till, gjorde till skillnad från de flesta andra elektronikföretag sitt bästa kvartal någonsin under fjolårets sista tre månader. Försäljningen av företagets produkter uppgick då till 56 miljoner kronor, den bästa siffran i bolagets historia. Därtill kom avyttringen av dotterbolaget Logipard till brittiska Arm för 76 miljoner kronor varav 68 miljoner betalades kontant vid affärens genomförande i december.

- Det är en effekt av den förändringsprocess vi sjösatte i slutet av 2006, då vi började gå från ett teknikorienterat bolag till en organisation med kundens behov i fokus, säger vd Anders Norling i en kommentar.

På helåret uppgick produktförsäljningen till 182 miljoner kronor, upp från 2007 års siffra på 145 miljoner. Resultatet efter skatt blev 33 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på 8 miljoner kronor året innan. Kassaflödet blev dock negativt för helåret, minus 32 miljoner, trots ett positivt kassaflöde på 62 miljoner under fjärde kvartalet. Företaget har nu 99 miljoner kronor i kassan.

I affären med Arm ingick större delen av Anotos IP-block. Dock ingick inte Anotos asicar, vilka stod för 40 procent av omsättningen i fjol.

Anoto har haft ett problem med sin samarbetspartner Livescribe, som inte kunnat fullgöra sina åtaganden på grund av att dess produkt byggt på Anotos teknik blivit försenad. En uppgörelse har nu träffats som går ut på att Livescribe ska betala 20 miljoner kronor inom 22 månader, och för denna skuld Anoto har en säkerhet i form av aktier i Livescribe.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)