JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 15 juli 2020 VECKA 29
Anoto, Skånes stolthet inom smarta pennor, gjorde en vinst på 55 miljoner under 2008. En stor del av den vinsten härrör sig dock från försäljningen av ett dotterbolag till brittiska Arm, en affär värd 76 miljoner kronor.
Anoto, mest berömt för sin penna med företagets namn och det speciella papper som hör till, gjorde till skillnad från de flesta andra elektronikföretag sitt bästa kvartal någonsin under fjolårets sista tre månader. Försäljningen av företagets produkter uppgick då till 56 miljoner kronor, den bästa siffran i bolagets historia. Därtill kom avyttringen av dotterbolaget Logipard till brittiska Arm för 76 miljoner kronor varav 68 miljoner betalades kontant vid affärens genomförande i december.

- Det är en effekt av den förändringsprocess vi sjösatte i slutet av 2006, då vi började gå från ett teknikorienterat bolag till en organisation med kundens behov i fokus, säger vd Anders Norling i en kommentar.

På helåret uppgick produktförsäljningen till 182 miljoner kronor, upp från 2007 års siffra på 145 miljoner. Resultatet efter skatt blev 33 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på 8 miljoner kronor året innan. Kassaflödet blev dock negativt för helåret, minus 32 miljoner, trots ett positivt kassaflöde på 62 miljoner under fjärde kvartalet. Företaget har nu 99 miljoner kronor i kassan.

I affären med Arm ingick större delen av Anotos IP-block. Dock ingick inte Anotos asicar, vilka stod för 40 procent av omsättningen i fjol.

Anoto har haft ett problem med sin samarbetspartner Livescribe, som inte kunnat fullgöra sina åtaganden på grund av att dess produkt byggt på Anotos teknik blivit försenad. En uppgörelse har nu träffats som går ut på att Livescribe ska betala 20 miljoner kronor inom 22 månader, och för denna skuld Anoto har en säkerhet i form av aktier i Livescribe.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)