JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ARMs svenska videogren ska växa

Nybildade ARM Sweden i Lund ska växa från dagens 16 personer till minst det dubbla. Det var i december som ARM köpte svenska Logipard vars videoteknik finns i 30-35 miljoner mobiltelefoner.
 Linus Wiebe
– Vi var 16 vid köpet och ska försöka växa till 25 i år. På sikt kommer vi att behöva nå en kritisk massa på mellan 30 och 40, säger Linus Wiebe, vd för ARM Sweden, tidigare Logipard.

Företaget jagar både unga förmågor och äldre erfarna.  Det behövs både hårdvaru- och mjukvaruutvecklare, och testare.

Logipard utvecklar både hårdvara, hårdvaru-IP och programvara för videokodning.

ARM köper Logipard för att få in en videokodare i sitt produktutbud av IP-kärnor. Företaget har idag en 3D-grafikkärna kallad Mali som man fick  i köpet av norska Falanx år 2006. Nu kommer Logipards videokodare AVE att lanseras under namnet Mali VE.

Logipard kommer ursprungligen från ett utvecklingslag som tog fram asicar för Anotos scanningsprodukter. Därifrån växte steg för steg fram en kompetens från bildbehandling och bildformatet JPEG, till Motion JPEG, MPEG4 och idag H.264, den senaste stora videokomprimeringstekniken.

I och med köpet kommer Logipard att sluta tillverka egna chips.

Logipard fick med åren en stor tillverkare av mobiltelefonplattformar på kroken. Linus Wiebe får inte säga vilken, men i Lund finns Ericsson Mobile Platforms, som är stor.

När kameror inte var inbyggda i mobiltelefoner fanns Logipards videkodningsteknik i Sony Ericssontillbehöret Communicam. Idag finns tekniken i 30-35 miljoner mobiltelefoner, i modeller från bland annat LG.

Linus Wiebe blev vd på Logipard 2007 efter att ha varit produktchef på Ericsson Mobile Platforms.

En annan kund har varit en stor svensk tillverkare av övervakningskameror. Kanske Axis, som har sitt huvudkontor i Lund.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)