JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel drar Nvidia till doms
NehalemIntel vill stoppa Nvidia från att bygga moderkort till Intels nya processorer. Enligt Intel finns inget kontrakt. Enligt Nvidia försöker Intel vinna tid för att hinna ikapp Nvidia.
Nvidias licens att bygga kretspaket till Intelprocessorer täcker bara processorer som saknar integrerad minnesstyrning. I alla fall enligt Intel.

Om det är sant så får Nvidia inte bygga moderkort till Intels nya arkitektur Nehalem. Den finns i PC-fyrkärnan Core i7 som släpptes i höstas. Och den kommer under året att släppas i åttakärniga serverprocessorer och i fyrkärniga processorer för bärbart.

Men kretspaket för Nehalem finns redan i Nvidias färdplan och NVidia säger sig ha licens för den integrering som krävs.

Företagen har bråkat med varandra i ett år. Nu vill Intel låta en domstol läsa det finstilta i kontrakten och fastslå vad som faktiskt gäller. Därefter vill Intel gå vidare i nya förhandlingar.

Enligt Nvidia har Intel blivit frånåkt i utvecklingen av kretspaket. Därför kastar Intel nu en domarklubba efter Nvidia, som hävdar sig ligga två år före.

Företaget hänvisar till ett 3D Marktest där Nvidias kretspaket GeForce 9300 ger tio gånger bättre prestanda än Intels kretspaket 945GC på samma Atomprocessor.

"Intel försöker fördröja den oundvikliga värdeförskjutning som håller på att ske från CPU till GPU", skriver Nvidia i en pressrelease. "CPUn har haft sin tid. Nu tar grafikkretsarna över PCns själ."
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)