JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AkzoNobelpris till Lundforskare
De två professorerna Thomas Laurell och Carl Borrebaeck, båda verksamma vid Lunds universitet, har tilldelats Akzo Nobels Science Award. De får priset på totalt 500 000 kr för banbrytande forskning och stor entreprenörsanda, enligt en jury bestående av IVA-ledamöter.
I Sverige är bröst- och prostatacancer de två vanligaste cancerformerna. Men i framtiden kan förhoppningsvis ett enkelt blodprov tidigt avslöja om en person har någon av dessa sjukdomar. Både Thomas Laurells och Carl Borrebaecks forskning har bidragit till den utvecklingen.

Thomas Laurell är en av pionjärerna i Sverige inom ”Lab-on-a-chip”-tekniken.

− Vi har utvecklat en microchipteknik som kan separera olika celler ur blod. I framtiden hoppas vi kunna samla in cancerceller ur patientens blod för att få en detaljerad analys av hur cancern har spridit sig. Vårt mål med denna teknik är att kunna mäta mängden cirkulerande tumörceller i blodet och snabbt kunna ge svar på om tumören har svarat på behandlingen eller inte, säger Thomas Laurell, som är professor vid Institutionen för elektrisk mätteknik vid Lunds universitet.

Carl Borrebaeck har rönt stor uppmärksamhet för sin forskargrupps upptäckter inom antikroppar. De två professorerna har dessutom startat en handfull företag på var sitt håll.

− Det här är två professorer som inte bara forskar utan som även vet hur man gör företag av forskningen. De har sett till att bygga broar mellan näringsliv och akademi och visat stor entreprenörsanda, något som är väldigt viktigt för AkzoNobel, säger Leif Darner på AkzoNobel.

AkzoNobel Science Award delas ut en gång om året, vartannat år i Sverige och vartannat år i Nederländerna. I år delas priset ut den 19 mars på Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin i Stockholm.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)