JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronikbolaget Orbis monterar ned

I tysthet har test- och mätspecialisten Elektronikbolaget Orbis sagt upp större delen av personalen på Stockholmskontoret. Idag återstår bara en person på test- och mätsidan.
– Vi är ju ett finlandsägt bolag och marknaden i Finland har gått ned kraftigt. Då försöker man spara på alla kanter, säger Bo Ygfors som är den ende kvarvarande på Stockholmskontoret som säljer test- och mätinstrument. Den andre anställde i Stockholm säljer Orbis lösningar för avsyning, både agenturprodukter men också egenutvecklade lösningar.

I Göteborg finns därtill Robert Eskilson som även han säljer test- och mätinstrument.

Det var år 2004 som Orbis tog över försäljningen av Tektronix mer avancerade instrument i Sverige. Tidigare hade Tektronix skött det i egen regi. De enklare instrumenten går via olika distributörer.

Orbis, som på den tiden leddes av Tektronix tidigare Europachef Kimmo Karhunen, hade den uttalade ambitionen att bli en ledande spelare på test- och mätmarknaden i Norden. I mars 2005 köptes Elektronikbolaget, en affär som både tillförde säljkompetens och agenturen för billigare instrument från Rohde & Schwarz.

– Vi kommer att växa till Nordens största distributionshus av test- och mät, sade Orbis dåvarande vd Kimmo Karhunen till Elektroniktidningen när affären var klar (länk).

Nu har Orbis alltså bara Bo Ygfors kvar i Stockholm. Förutom Tektronix finns även instrument från Pendulum, Fluke och TTI i portföljen.

– Vi kommer att få mer hjälp av Tektronix. De har personal som cirkulerar i Europa och hjälper till. Dessutom kommer Tektronix distributionsvarige att spendera mer tid i Sverige, säger Bo Ygfors.

Orbis koncernchef Marko Tiesmäki vill dock inte sätta likhetstecken mellan neddragningarna på Stockholmskontoret och en sänkt ambitionsnivå.

– Vi har minskat på den lokala tekniska supporten och tagit bort landschefen i Sverige men inte dragit ned antalet säljare. För att kompensera har vi byggt en grupp med experter i Finland som ska hjälpa även Sverige och Baltikum.

När det gäller avsyning har dock ambitionsnivån sänkts.

– Marknaden har gått kraftigt tillbaka och vi har därför dragit ned på vår ambitionsnivå. Vi håller på att utvärdera hur vi ska gå vidare där men när det gäller Tektronix har vi samma ambitionsnivå som tidigare, säger Marko Tiesmäki.

Thomas Westerlund, som har ansvaret för Tektronix distributörer i Sverige och är bosatt i Finland, har inte gått att nå för en kommentar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)