JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tryckt elektronik visar om betongen håller
En intelligent etikett som visar när betong härdat håller på att utvecklas av företaget Inorel i Norrköping. Projektet stöds med en miljon kronor av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond.
– Det är viktigt att veta när betongen har nått tillräcklig hållfasthet för att man ska kunna fortsätta bygget. Den här tekniken är billig och enkel och har en potential att skapa stor effektivisering, säger Karin Pettersson som är chef för teknik och utveckling på Swerock, i ett pressmeddelande.

Swerock, en av Sveriges större leverantörer av fabriksbetong, leder projektet att ta fram etiketterna, där ytterligare ett tiotal företag i byggbranschen deltar. Själva etiketterna tas fram av Inorel, en nystartad spinoff från forskningsinstitutet Acreo och Linköpings Universitet, som ingår i inkubatorn Lead i Norrköping. Etiketterna är en av de första kommersiella tillämpningarna av den forskning inom tryckt elektronik som bedrivits i Norrköping.

Miljonen från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond behövs för att utveckla en prototyp för att verifiera tekniken för övervakning av betonghärdning. Etiketten kan användas på byggen för att veta när en betongstomme nått tillräcklig bärkraft. Den kan också användas för prefabricerade betongprodukter.

– Byggbranschen har ett behov av en användarvänlig och billig metod för övervakning av betonghärdning. Våra etiketter fyller de behoven, säger Inorels vd Payman Tehrani i pressmeddelandet.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)