JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 25 september 2020 VECKA 39
En intelligent etikett som visar när betong härdat håller på att utvecklas av företaget Inorel i Norrköping. Projektet stöds med en miljon kronor av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond.
– Det är viktigt att veta när betongen har nått tillräcklig hållfasthet för att man ska kunna fortsätta bygget. Den här tekniken är billig och enkel och har en potential att skapa stor effektivisering, säger Karin Pettersson som är chef för teknik och utveckling på Swerock, i ett pressmeddelande.

Swerock, en av Sveriges större leverantörer av fabriksbetong, leder projektet att ta fram etiketterna, där ytterligare ett tiotal företag i byggbranschen deltar. Själva etiketterna tas fram av Inorel, en nystartad spinoff från forskningsinstitutet Acreo och Linköpings Universitet, som ingår i inkubatorn Lead i Norrköping. Etiketterna är en av de första kommersiella tillämpningarna av den forskning inom tryckt elektronik som bedrivits i Norrköping.

Miljonen från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond behövs för att utveckla en prototyp för att verifiera tekniken för övervakning av betonghärdning. Etiketten kan användas på byggen för att veta när en betongstomme nått tillräcklig bärkraft. Den kan också användas för prefabricerade betongprodukter.

– Byggbranschen har ett behov av en användarvänlig och billig metod för övervakning av betonghärdning. Våra etiketter fyller de behoven, säger Inorels vd Payman Tehrani i pressmeddelandet.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)