JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japan anammar LTE
Japanska Docomo ska investera uppemot 30 miljarder kronor de närmaste fem åren för att bygga upp ett LTE-nät som ska täcka hälften av landets befolkning. Ericsson deltar i basstationsutvecklingen.
Japan har historiskt ofta gått sin egen väg inom mobiltelefoni, med en rad egna standarder. Men nu, med LTE, verkar det som om det tättbefolkade öriket tänker göra gemensam sak med övriga världen.

Enligt japanska Nikkei kommer den av staten delägda operatören Docomo att investera mellan 300 och 400 miljarder yen, motsvarande mellan 23 och 31 miljarder kronor, i ett LTE-nät som ska täcka hälften av landets cirka 130 miljoner invånare. Nätet ska bli kompatibelt med övriga världens LTE-satsningar, ska innehålla 20 000 basstationer och vara fullt utbyggt 2014, enligt tidningen.

De första kommersiella tjänsterna ska dock komma igång redan nästa år. Docomo ser LTE primärt som ett nät för mobildata och tänker inte förrän i ett senare skede erbjuda rösttelefoni i nätet.

För basstationsutvecklingen arbetar Docomo med Ericsson, medan Nokia Siemens Networks är hovleverantör för kärnnätet. Redan 2006 började Docomo samarbeta med Fujitsu kring LTE, och de båda har i tester nått datatakter på 120 Mbit/s med 10 MHz bandbredd.

Även Docomos japanska konkurrent KDDI siktar enligt uppgift på att komma tidigt ut med ett LTE-nät. KDDI tänker dock samtidigt låta sitt dotterbolag UQ Communications dra igång ett Wimaxnät. Intel investerade nyligen en stor summa pengar i UQ Communications.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)