JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Gemensam Java-butik ska klå Apple
En gemensam programbutik för alla mobiltelefoner som kör Java. Det initativet kommer från en av grundarna till mobiloperativsystemet Symbian. Något motsvarande var enligt honom vad som krävdes för att få sms att bli en stor tjänst.
Symbians förste vd Colly Myers har inlett kontakter med operatörerna Virgin, 3, T-Mobile, Orange, Vodafone och O2 för att få dem att skapa en gemensam butik för Javaprogram till mobiltelefoner.

Det skriver Colly Myers på sin blogg.

I Storbritannien finns tio gånger fler Javamobiler än Iphone. Men marknaden för Javaprogram är chanslös mot kommersen kring Apple som sker via dess programbutik App Store.

Problemet är splittring, tror Colly Myers.

– Om en utvecklare idag vill marknadsföra ett Java ME-program till största möjliga kundgrupp, så måste den åtminstone göras tillgänglig i programbutikerna hos både O2, Orange och Vodaphone. Eftersom 3 och T-mobile inte har programbutiker är det dessutom antagligen bra att göra den tillgänglig även i Nokias och RIM:s programbutiker.

Programmet måste dessutom marknadsföras i alla dessa kanaler.

– Marknadsföring är redan oerhört kostsamt som det är, skriver Colly Myers.

Med en gemensam programbutik skulle kommersen kring Java ha potentialen att helt överskugga Apples App Store, tror Colly Myers.

– Situationen liknar i mycket den som gällde för sms-tjänsten när den kom.

– I början var sms-trafik begränsad till det egna operatörsnätet. Men så fort operatörerna kommit överens om gemensam sms-trafik, så tog trafiken fart, och den har inte bromsat in ännu, skriver Colly Myers.

Colly Myers är idag vd för All Questions Answered (AQA), det brittiska originalet till den svenska tjänsten 118100 – svar på allt via sms – och lanserar just nu gränsnitt till AQA för Javamobiler och Iphone.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)